perjantai 26. kesäkuuta 2015

Oppimistehtävä 2

Heipä hei!

2 a)

Suomi24 sivustolta löysin keskustelua tekijänoikeuksista ja dronella kuvaamisesta. Lisäsin oman kommenttini mukaan nimimerkillä Mard. Saatavissa: http://keskustelu.suomi24.fi/t/13540927#comment-79672887

Mikäli esimies tai työntekijä käyttää sosiaalisen median palveluita työyhteisössä, pitäisi sen käytön pelisäännöt olla selvät. Luottamuksellista tietoa ei saa jakaa, ja linkkeihin tulee suhtautua varauksellisesti. Ennen sosiaalisen median käyttöönottoa tulisi pohtia tarkkaan mitä sillä oikein koitetaan saavuttaa. Ovatko mahdolliset haitat suurempia kuin hyödyt?

Avoimuus ja läpinäkyvyys helpottavat niiden ihmisten tiedonkeruuta jotka eivät pääsisi muuten esim. salasanalla suojatulle alueelle. Asiakkaille tämä on merkki luottamuksesta. On kuitenkin muistettava, että mitä avoimempaa tieto on, sitä yleisluontoisempaa sen tulee olla.

Henkilökohtaisesti en näe juurikaan hyötyä henkilökohtaisten tietojen jakamisesta työyhteisössä. Jokainen Facebookiin rekisteröitynyt työntekijä voi lähettää kaveripyynnön toiselle työntekijälle.

Jos tietoturva-asiat ovat retuperällä, voi ulkopuolinen henkilö päästä käsiksi esimerkiksi Facebook käyttäjän salasanaan. Tästä voi syntyä haittaa työnantajalle mikäli murretun käyttäjän postilaatikossa on keskusteltu esim. työasioista. Facebookissa käydyt keskustelut eivät katoa historiasta ellei sitä tyhjennetä tarkoituksellisesti. Facebookissa on myös paljon muita mahdollisesti arkaluontoisia tietoja kuten esim. osoitteita, puhelinnumeroita ja katseluoikeudeltaan rajattuja valokuvia tai viestejä. Onkin siis ensiarvoisen tärkeää ettei kukaan saa tietää salasanaasi.

b)

Onnekseni nimelläni ei löytynyt googlesta muuta kuin facebook profiilini. Googlen kuvahaulla käyttämällä hakusanoina ''Olli Siivola facebook'' Löytyi tähän blogiin lisäämäni valokuva. Hakukone Bing:n kautta en löytänyt omalla nimelläni edes facebook profiiliani.

Tiedot mitä itsestäni löysin pitävät paikkansa. Olen itseasiassa yllättynyt miten vähän tietoja löysin omalla nimelläni. Vaihtamalla hakusanaksi netissä käyttämäni nimimerkin ''mardagor'' tuloksia löytyikin jo paljon enemmän. Mitään yllättävää ei silti löytynyt, paitsi muutama vanha ja unohdettu foorumipostaus.

Siihen mitä tietoja itsestä internetistä löytyy on yleensä helppo vaikuttaa, ellei satu olemaan julkisuuden henkilö. Käytännössä löydät itsestäsi vain sellaisia tietoja jotka itse esim. sosiaalisen median kautta jaat.

Vuonna 2014 Google ilmoitti mahdollisuudesta poistatuttaa arkaluonteisia henkilötietoja Googlen hakutuloksista. Huomioitavaa kuitenkin on, että tiedot poistuvat vain hakutuloksista, mutta sivulle pääsee silti URL-osoitteen kautta. Mikäli omia tietoja omaavan sivuston haluaa poistaa lopullisesti, tulee ottaa yhteyttä verkkovastaavaan (esim Facebook). Käyttöehdoista riippuen voi olla verkkovastaavan päätös poistetaanko sivusto käyttäjän pyynnöstä.

c)

Eilakaislan some-ohjeessa korostuu yksi idea ylitse muiden. Perusidealtaan työntekijä ei saa toimia sosiaalisessa mediassa niin, että siitä on työnantajalle vahinkoa. Ohjeissa ohjeistetaan pitämään profiili edustavana, mikäli profiilista selviää työnantaja. Eilakaisla on tiivistänyt tärkeimmät sääntönsä käyttöohjeiden loppuun. Mielestäni käyttöohjeet ovat kattavat, ja jos työntekijä noudattaa niitä niin ei ongelmia pitäisi tulla. Ohjeet saatavissa: https://www.eilakaisla.fi/blogi/sosiaalisen-median-kayttoohjeet-tyonteki

d)

Kävin kommentoimassa kurssilaisen Joonas Vikströmin blogia. Hänellä oli hyviä ideoita työyhteisöjen some-etiketistä. Saatavissa: http://mekaaninenperuna.blogspot.fi/



1 kommentti:

  1. Asiallinen ja informatiivinen teksti! Tuo ajatus että työntekijä ei saa toimia sosiaalisessa mediassa niin että siitä on työnantajalle vahinkoa on kyllä todella hyvä nyrkkisääntö somessa toimimiseen. Jos sen pitäisi mielessä joka kerta ennen kuin kommenttia laittaa niin pitäisi pärjätä hyvin.

    VastaaPoista